Podjelom diploma polaznicima u prostoru Općine, na Trgu Stjepana Radića 1, završen je proljetni ciklus radionica u Code Clubu Marina. U radu kluba je sudjelovalo 16 djece iz naše Općine, koja su tijekom proljeća usvajali osnovna znanja iz svijeta programiranja.

 


Za završni rad smo programirali igricu Utrka brodova, koju možete i sami isprobati na ovoj stranici, te uz piće i grickalice organizirali i malo natjecanje – tko će prije do otoka s blagom na kraju rijeke.

Kroz seriju radionica smo se upoznavali s programskim jezikom Scratch, koji je prilagođen uzrastu 7-13 godina izrađujući razne igrice koje se pokreću u Internet preglednicima.

 

Također smo koristili mala svestrana računala micro:bit koje proizvode britanska televizija BBC u suradnji s Microsoftom. Između ostalih vježbi na micro:bitu igrali smo se demokracije simulirajući glasanje na način da je svako dijete isprogramiralo micro:bit da šalje glas za ili glas protiv na jedan micro:bit koji je zbrajao glasove. I u tom smo bili uspješniji i demokratičniji nego neki parlamenti.

Naučili smo i slati Morseove kodove bežično sa jednog micro:bita na drugi, uz nezaobilazni kod SOS (. . . – – – . . .), kojeg bi svatko morao znati.

 

Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Djeca, uz pomoć, volontera/edukatora prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata iz programiranja i izrađuju animacije, igre i web stranice… Trenutno ih je više od 12000 otvoreno širom svijeta. Više detalja možete pronaći na mrežnim adresama https://codeclub.org i na https://codeclubcroatia.org.

Voditelj Code Cluba Marina je moja malenkost, Boris Teskera, koji to radim potpuno volonterski. Sudjelovanje djece u radu kluba u potpunosti je besplatno.

Također se moram puno zahvaliti našoj Općini. Već od prvog kontakta s donačelnicom Katarinom Kazoti-Jerković i kasnije s načelnikom g. Antom Mamutom i prezentiranjem ideje pokretanja Code Cluba u Marini dobio sam njihovu punu podršku. Tako nam je Općina besplatno ustupila učionicu, uvela Internet bez kojeg ne bismo mogli raditi, te kupila 15 kompleta u kojima su računala micro:bitovi, LED diodicama, otpornicima, elektromotori…

Veliko Hvala. Bez vas bi ovo bilo teško izvedivo.

Vidimo se na jesen u sljedećem ciklusu radionica sa mnogo novih zanimljivih radionica.

Voditelj Code Cluba Marina
Boris Teskera

 

Pin It on Pinterest

Skip to content