25. i 26. svibnja u Marini je održan festival maslinovog ulja pod nazivom“Olea Dalmatica“ kojeg je organizirala udruga za promociju dalmatinskog maslinarstva i maslinovog ulja „Kamenca“. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja bio je PZ Vodnjan, kojemu je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uručio kristalnu amforu za pobjedničko ulje. Drugo mjesto pripalo je Lorencu i Liviju Bell iz Istre kojima je pripala kristalna maketa marinske kule, dok je treće mjesto osvojio Dalibr Jerić iz Gata kraj Omiša. Svoje ulje su predstavili i gosti iz Italije, točnije talijanske pokrajine Marche.
Na festivalu ste mogli probati razne proizvode domaće proizvodnje kao kolače s maslinovim uljem, krokante, proizvode od srdela, smokava, bob na različite načine koji su pripremili Udruga prijatelja i štovatelja vina i vinskih proizvoda „Kaštelanski crljenak“ iz K. Kambelovca, a mogli ste pomirisati i domaću lavandu.
U programu festivala su bila organizirana predavanja na temu vinarstva i maslinarstva, a posjetitelji su mogli uživati u jelima istarske kuhinje. Nastupom su nas počastili i mladi istrijani iz općine SvetvinČenat.
Nazočnim se obratio predsjednik udruge „Kamenca“ Jakša Najev, koji je poželio što bolju suradnju sa maslinarima iz Italije, te načelnik Ante Mamut koji je spomenuo kako se na podruČju Vinišća nalazi najstarije maslinovo drvo koje bi trebalo zaštititi. Također su se okupljenima obratili još dožupan Istarske županije Vedran Grubišić, Ivan Udovičić u ime Splitsko- dalmatinske županije te tajnik HGK Dražen Miloža.

Pin It on Pinterest

Skip to content