Brod knjižara – Brod kulture jedinstven je kulturno-turistički proizvod koji već nekoliko godina plovi Jadranom s više tisuća knjiga te s poznatim piscima i književnicima,  proširujući na taj način i kulturnu i turističku ponudu.

Riječ je o projektu kojega je 2001. godine pokrenuo Igor Gerenčer i pod čijim se vodstvom i dalje razvija, s ciljem promicanja kulture čitanja i pisanja.

Brod knjižara – Brod kulture okuplja na svojim turnejama brojna uvažena imena književne scene. Samo u posljednje dvije godine na palubi Broda knjižare gostovalo je oko osamdesetak hrvatskih književnika, pjesnika i publicista. Na Brodu su plovili Enes Kišević, Julijana Matanović, Miro Gavran, Hrvoje Šalković, Sanja Pilić, Damir Hoyka, Stella Jelinčić, Robert Valdec, Zlatko Gall i brojni drugi, kojima su se pridružili lokalni pisci, književnici i pjesnici, te ostale poznate osobe iz kulture i javnog života Hrvatske.  S obzirom da je riječ o atraktivnim kulturnom projektu koji se događa u srcu turističke sezone, u TZO Marina su prepoznali vrijednost ovog projekta te se  zahvaljujući  direktorici TZO-Marine Ivi Đikić brod  uspio privezati  i na našu Rivu. U okviru prošlogodišnje turneje Brod knjižara – brod kulture je počela je cjelodnevna zabava u kojoj su osim pisaca učestvovali KUD-ovi Ivan Duknović iz Vinišća, Andrija Matijaš Pauk iz Marine, lokalni pisci i pjesnici,  te mnogi drugi gosti iznenađenja. Stanovnici i njihovi gosti, domaći i strani turisti su mogli kupiti najpoznatije naslove na hrvatskih i stranim jezicima, pogledati predstavu te na samom kraju zaplesati u ritmu muzike za ples.

Turistička zajednica grada Raba osvojila je „Zlatnu MasterCard Statuu” za poseban doprinos kulturnom turizmu u sklopu ovogodišnje velike kulturno-turističke manifestacije „MasterCard Brod knjižara – brod kulture 2012.” koja joj je dodijeljna na Rabu, u četvrtak navečer, 15. studenog, na svečanosti koju su upriličili domaćini. Po  Prvi put uručena su tri jednako vrijedna priznanja odnosno tri druga mjesta podijelile su, s istim brojem bodova, tri turističke zajednice: TZ Marina, TZ Postira i TZ Sv. Filip i Jakov za sudjelovanje i poseban doprinos manifestaciji.

Pin It on Pinterest

Skip to content